

Art
L’epidèmia de la pesta no només va tenir repercussions en temes polítics, econòmics o socials. Aquesta també va afectar a la literatura i l’art de l’època.
L’art en general vol representar aquesta epidèmia com el triomf de la mort, plasmant escenes d’una població atemorida que davant d’un fet inexorable com era el possible contagi i la quasi inevitable mort, va optar per dues vies:
-
La via religiosa: processions de penitents, peticions de perdó a la divinitat, etc…
-
La via de la disbauxa: la gent s’entrega a tot tipus de festes, desenfrens, actes diavòlics

EL TRIOMF DE LA MORT
1562 - 1563
Pieter Brueghel
Museo del Prado, Madrid
Quadre del pintor Brueghel que vol transmetre l’horror que la mort va provocar durant la pesta i és també una metàfora de la idea igualatòria de la mort.
LA PROCESSÓ DELS FLAGEL·LANTS
1812-1819
Francisco de Goya
Real Acadèmia de Bellas Artes de San Fernando, Madrid.
Aquesta pintura de Goya representa una processó que s’assembla moltíssim a les que veiem actualment durant la Setmana Santa. Ambdues són un record de les processons de penitència que tenien lloc a l’Edat Mitjana amb la creença, per part de la població, de que la malaltia era un càstig diví pels pecats del món.


LA PESTE D'ATENES
1652
Michael Sweerts
Los Angeles County Museum of Art
Quadre de Michael Sweerts que representa això que per a un autor barroc com ell, imagina que va tenir lloc a l’Atenes del segle V aC, quan tenim la primera pesta documentada.
LA DANZA DE LA MUERTE
París, s.XV
Guy Marchant
Biblioteca de la Facultat de Medicina de la Universitat Complutense de Madrid.
Durant tota l’Edat Mitjana era molt comú exorcitzar la mort executant danses que es burlaven de la por. Aquestes danses encara tenen lloc en alguns indrets de la Península fins els nostres dies.
