top of page

Organismes de salut internacionals

CDC (Centers for Disease Control and Prevention)

La  CDC és una agència del Departament de Salut i Serveis Humans que es va fundar al 1 de juliol del 1946. El seu objectiu principal era bastant simple, consistia en prevenir que la malària es propagués per tot el país. El CDC fa referència a Centers for Disease Control and Prevention.

Avui en dia:

Avui dia, la CDC és la primera agència de promoció de la salut, de prevenció i preparació dels Estats Units, líder mundial en l'àrea de la salut pública. L'agència segueix les novetats sobre la prevenció i el control de les malalties cròniques i infeccioses, les lesions, les discapacitats, i les amenaces per a la salut de la societat. Són coneguts per tot el món pels seus estudis i treballs d´investigació. Realitzen activitats d’investigació i apliquen els resultats dels estudis per millorar la vida diària de les persones i respondre a les emergències sanitàries, això els caracteritza com d’altres agències similars. Treballen en els estats per oferir un sistema de vigilància per prevenir brots de malalties ( Inclús els relacionats atacs terroristes biològics), també mantenen estadístiques nacionals de salut. Compten amb 25 països per ajudar en la prevenció de la transmissió de malalties. Alguns d'aquests països són Afganistan, Bèlgica, Brasil, Camerun, Canadà, Xina, Hondures, Itàlia, Portugal, Madagascar, Tailàndia, etc.

Perquè es troba a Atlanta?  Qui va crear-lo i perquè?

Avui en dia pensem que la Malària només afecta països molt llunyans als nostres, però el 1940, la malària encara estava present a països d’Occident. Tot va començar durant la Segona Guerra Mundial, els americans tenien bases d’entrenament de soldats al sud dels Estats Units i el govern no volia que els soldats emmalaltissin abans d’anar a la guerra, i tampoc volia que portessin la malaltia quan tornessin a casa. Així que el govern va crear la CDC (Communicable Disease Center) l’1 de juliol del 1946. El Dr. Joseph Mountin va obrir el Centre de Malalties Contagioses en un pis a un petit edifici d’Atlanta. El seu objectiu era prevenir  que la Malària es propagués per tots els Estats Units. Només disposaven de 400 empleats i 10 milions de dòlars de pressupost.

​

A la hora de decidir la seu definitiva es van considerar altres llocs a part d’Atlanta, però van decidir definitivament establir la seu a Atlanta, ja que disposaven de grans terrenys i menys pressió que al nucli d’una ciutat com Washington. Es va arribar a un acord amb la Universitat de Emory segons el qual  es donarien 15 acres de terra a la carretera de Clifton als CDC, a canvi de només 10 dòlars. És per això que actualment es troba just al costat d’aquesta universitat. A partir d’aquí el CDC va començar a crèixer, tots els empleats tenien habitatge a Atlanta. Actualment ocupa 45 acres de terra.

Qui el dirigeix actualment?

La doctora Anne Schuchat va començar la seva carrera en salut pública al 1988 quan es va vincular al CDC com a funcionaria del Servei d’Intel·ligència Epidemiològica. Entre 2015 i 2017 va ser la subdirectora principal. Des del gener del 2017,  és la actual directora.

Què en sap el CDC sobre la pesta?

Segons la pàgina web oficial del CDC, la pesta és una malaltia que afecta als humans i a altres mamífers. És causada per un bacteri que s’anomena Yersinia Pestis es transmet als humans amb la picada d’una puça de la rata oriental. La pesta ha assolit molta mala fama per gairebé acabar amb la meitat de la població europea al l’Edat mitjana. Però també s’han donat casos  a l’actualitat.

​

A l'esquerra podeu trobar un mapa dels EEUU on s'hi mostren els casos de pesta més recents detectats a aquest país. Aques

OMS (Organització Mundial de la Salut)
Què es l'OMS i quina és la seva feina?

L'OMS (Organització Mundial de la Salut) és l'organisme de l'ONU especialitzat en la prevenció, la promoció i la intervenció de la salut a escala mundial. Es va crear el 7 d'abril de 1948, una data que avui dia nosaltres celebrem com el Dia Mundial de la Salut. La primera reunió que es va fer a Ginebra.

​

El multilingüisme de la pàgina web, les publicacions i altres recursos de l'OMS permet que la informació sanitària arribi a les persones que la necessiten, en llengües que poden entendre. D'aquesta manera l'accés a la informació és més equitatiu i eficaç.

On treballen? En quants països?

Hi ha més de 7000 persones treballant a través d'oficines en 150 països arreu del món, com per exemple Itàlia, Japó, Canadà i d’altres. La central principal està situada a Suïssa. Treballen conjuntament amb governs i altres administracions per garantir el màxim nivell de salut a tot el món. S'esforcen per combatre malalties infeccioses com el VIH i les no contagioses com el càncer o les malalties del cor.

​

A l'esquerra teniu un mapa d'els països membres de l'OMS a nivell mundial.

Que significa l'emblema de la OMS?

La vara amb la serp és des de fa molt temps, el símbol de la medicina i la professió mèdica. El seu origen prové de la història  de Esculapi, venerat pels antics grecs com déu de la medicina que utilitzava serps. (Per cert, Esculapi va tenir tant èxit salvant vides que, segons la llegenda, Hades es va queixar d'ell davant de Zeus, el déu suprem, qui, tement que el sanador poguès fer immortals als humans, va fulminar a Esculapi.)

També es relaciona amb el símbol, caduceo, que  acompanya a Hermes com el déu protector dels farmacon. (en grec, verí)  

Qui és el màxim dirigent avui dia?

La Dra. Margaret Chan, directora general de l'OMS, va ser nomenada per l'Assemblea Mundial de la Salut el 9 de novembre de 2006 i escullida per un segon mandat de cinc anys per l'Assemblea Mundial de la Salut al maig del 2012.

El 23 de maig del 2017, és escollit un nou director de l'OMS. El Dr.Tedros Adhanom Ghebreyesus, a partir de l'1 de juliol de 2017 iniciarà el seu mandat.

Què en sap l'OMS de la pesta?

La pesta, segons l'OMS, és una infecció bacterial que afecta majoritàriament a mamífers petits i és transmesa per puces. Sovint, el patogen Yersinia Pestis pot infectar humans mitjançant les picades de puça. La pesta en els humans és una malaltia molt seriosa, particularment per les diferents maneres amb les quals es pot transmetre. La forma pneumònica pot ser mortal si no es tracta des del primer moment és molt contagiosa i pot desencadenar terribles epidèmies.

Entre l'1 de gener de 2010 i el 31 de desembre de 2015 s'han detectat 3248 casos de pesta en humans i 584 d'aquests van morir. Els països amb més casos de pesta al món actualment són molts països de l'Àfrica i de l'Amèrica del Sud i l'Índia.

A l'Àfrica, Madagascar és el país que més casos de pesta ha tingut en l'actualitat.

A continuació teniu unes taules on es veuen reflectits els darrers casos de pesta humana (i morts), informats en Àfrica, Àsia i Amèrica.(2010-2015).

​

Quina és la relació de l’estat espanyol amb la OMS?

Espanya és part de l'OMS des del 28 de maig de 1951 i treballa en col·laboració amb les grans autoritats sanitàries. Les principals funcions d'Espanya en aquesta organització són:

•La participació activa a les reunions i negociacions portades per l'OMS.

•Transmissió d'informació rellevant a les autoritats espanyoles més importants.

•Seguiment constant dels assumptes sanitaris més importants a escala nacional i internacional.

Cal destacar la col·laboració d'Espanya amb l'OMS en l'àmbit de donació i trasplantaments d'òrgans, fent així que Espanya sigui un model mundial.

Quin paper fa l’OMS en el llibre?

L’OMS, al llibre, és una important institució que va informant de tots els casos de pesta que es va presentant al món. Tot i que al llibre se li dóna més importància al CDC, l’OMS apareix també en alguns moments concrets per informar de la situació. També apareixen alguns representants en les diverses reunions que es van realitzant. Les dues institucions estan fortament relacionades, ja que en el primer cas de pesta que el CDC detecta, de seguida se li envia un informe a l’OMS que havia establert xarxes de vigilància arreu del món per detectar els primers casos de qualsevol malaltia que pogués representar un perill global. A més té un pla d’emergència mundial previst per aquestes situacions.

En cas de pandèmia, què faria l’OMS? Com va actuar l’OMS davant l’Èbola?

Quan es detecta un brot d’alguna pandèmia, l’OMS respon prestant ajuda en diversos àmbits: vigilància, atenent els casos, donant serveis de laboratori, rastrejant els contactes, control de la infecció i la logística.

Per exemple, en el cas de l’Ebola que va començar el desembre del 2013, l’OMS va donar tot un seguit d’instruccions a tots els països que la formen, per a la prevenció i el control de la infecció. Algunes són:

  • Atenció general del pacient.

  • Atenció directa dels pacients amb febre hemorràgica presumpta o confirmada

  • Neteja de l’entorn i maneig de la roba de llit

  • Tasques que no consisteixen en l’atenció dels pacients: diagnòstic del laboratori, trasllat i enterrament de restes humanes, exàmens post mortem (després de la mort) , maneig de l’exposició al virus per mitjans de materials orgànics, inclosa la sang.

bottom of page